Hur röstar man? Här är val 2026-guiden!
Man röstar för att vi ska ha styre över Sverige, kommuner och över regioner. Om man t.ex. bor i Malmö så röstar man alltså på det parti och person som man vill ska representera Malmö i riksdagen, i Skåne och i Malmö kommun.
För att kunna rösta måste man vara berättigad att kunna rösta i dela olika valen, mer information om detta finns lite längre ner.
Så hur röstar man? Några veckor innan valet så får man hem ett röstkort. Detta bekräftar att man får rösta i valet. Detta röstkort tar man med sig tillsammans med sin legitimation på valdagen, alltså den 13 september 2026. Du ska gå till den vallokal som står på röstkortet, ofta är det en skola eller ett bibliotek som ligger nära din folkbokföringsadress. Läs mer om vilken vallokal man ska gå till här.
Förtidsrösta - val 2026
Man kan även förtidsrösta innan den 13 september 2026 och då kan du gå till en förtidsröstningslokal. Det spelar ingen roll vilken du går till och den kan även ligga i någon annan stad än där du är skriven. Glöm inte att du måste ha med dig giltig legitimation och även röstkort (i vissa vallokaler kan personalen skriva ut en ny kopia av ditt röstkort om du glömt) för att kunna förtidsrösta.
Hur röstar man i riksdagsvalet?
Ta en gul valsedel från det parti du vill rösta på, sätt ett kryss på den personen du vill ska representera dig i riksdagen.
Man kan endast rösta på ett parti och kryssa en person i riksdagsvalet. Om du kryssar fler än en person så kommer ditt personval att bli ogiltigt. Ditt partival räknas fortfarande.
Exempel, hur röstar man? Ta en gul valsedel från Centerpartiet och kryssa framför Magnus Thulin.
Läs mer: Vilken vallokal ska jag gå till?
Läs mer: Hur går det i valet?
Hur röstar man till kommunen och regionen?
På samma sätt som riksdagsvalet kan du på valdagen rösta till kommunen och regionen. Du röstar alltså på det parti och den person som du vill ska representera dig i kommunfullmäktige och regionfullmäktige.
Många tycker inte det är så viktigt att rösta till kommunen och regionen men det har stor påverkan hur lokalsamhället styr. En del röstar på olika partier i kommun och regionvalet. Valsedeln för kommunen är vit, medans regionvalets röstsedel är blå.
Exempel, hur röstar man? Ta en vit eller blå valsedel från Centerpartiet och kryssa framför Magnus Thulin.
Varför är det viktigt med personkryss?
Det är viktigt att du kryssar en person på varje valsedel för då bestämmer du vem du tycker ska bestämma i riksdagen, kommunen eller regionen. Du måste inte personkryssa men det är väldigt demokratiskt system vi har i Sverige! För att veta vem man ska personkryssa så är det så klart viktigt att man läser på. De flesta kända politiker har hemsidor och finns på sociala medier. Det kan skilja mycket mellan olika kandidater, även om de representerar samma parti.
Exempel, hur röstar man? Om du vill personkryssa så tar du en valsedel i vallokalen, först väljer du parti sedan kryssar du framför det namn du vill ska representera dig.
OBS: Du får endast personkryssa en person. Kryssar du fler än en så blir din röst ogiltig!
Du kan även läsa mer på valmyndigheten!
Läs mer: Personval och personkryss
Vem får rösta i riksdagsvalet?
Om man är svensk medborgare så ska man rösta i alla valen (riksdagen, kommunen och regionen). Man tar alltså en gul, en vit och en blå valsedel i röstlokalen.
Om man inte är svensk medborgare så får man endast rösta till kommunen (vit) och regionen (blå).
Exempel, vem får rösta i riksdagsvalet?
- Om man är svensk medborgare och har pass så får man rösta i alla valen.
- Om man har uppehållstillstånd så får man endast rösta till kommunen och regionen och man måste varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen.
- Om man är EU-medborgare eller medborgare i Norge eller Island och är folkbokförd i Sverige.
- Om man endast är på besök i Sverige så får man inte rösta alls i Sverige.
Exempel på röst/valsedlar:
Gul valsedeln: Riksdagen (Sverige)
Vit valsedeln: Kommunen (Malmö)
Blå valsedeln: Regionen (Skåne)